INFOTAULU

Tervetuloa aloittamaan Taidekoulun lukuvuotta 2020-2021!

Taidekoulun kokoontumisajat ja ryhmien tarkemmat tavoitteet löytyvät osoitteesta: www.somero-opisto.fi/kasvatus-ja-koulutus/somero-opisto/taidekoulu


tiistai 4. helmikuuta 2014

Näyttelymatka Ateneumin taidemuseoon.



Pääsin sunnuntaina 2.2. Taidekoulun lasten ja huoltajien siivellä  näyttelymatkalle Ateneumin taidemuseoon tutustumaan ensisijassa Järvien lumo -näyttelyyn.

Nutturapäinen pienikokoinen nainen ottaa pääasiassa alakouluikäisistä lapsista koostuvan ryhmämme tottuneesti haltuunsa. Hän on Ateneumin taidemuseon opas. Hän tietää, että lapset ovat Somero-opiston taidekoulun oppilaita, tulevia taiteilijoita ehkä itsekin.

Järven lumo -näyttelyyn on koottu Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kuvataiteilijoiden teoksia. Mukana on Eero Järnefeltin, Pekka Halosen ja Venny Soldan-Brofeltin töitä.

Opas ohjaa meidät ensimmäiseksi saliin, jossa pääsemme näkemään taiteilijoiden itsestään ja perheistään tekemiä maalauksia ja piirustuksia.  Lapsille suunnatussa opastuksessa keskiöön nousevat taiteilijat ja heidän perheensä.

Opas kertoo, että Halosen perheessä oli kahdeksan lasta ja Järnefelteillä viisi.  Juhani Ahon ja Venni Soldan-Brofeldtin perheeseen kuului kolme poikaa.

Saamme kuulla ja nähdä, kuinka taiteilijoiden lapset toimivat usein malleina vanhemmilleen. Pekka Halonen maalasi mielellään alastomia lapsiaan ja opas kertoikin, etteivät lapset siitä oikein pitäneet. He olisivat mieluummin kiipeilleet puissa ja sukellelleet järvessä, kuin palelleet tuntikausia isänsä mallina.

Näyttelyssä oli myös useita Eero Järnefeltin maalauksia tyttäristään ja puolisostaan Saimista. Oppaan mukaan Järnefelt maalasi mielellään perhettään laiskottelemassa puutarhassa, kun taas Halosen työt kuvasivat usein ihmisiä työssä.

Venny Soldan-Brofeltillä ei ollut yhtään tyttöä. Voidakseen maalata myös tyttöjä, hän kasvatti nuorimmalle pojalleen Antille pitkät enkelinkiharat ja puki hänet mekkoon. Näyttelyssä olikin useita kuvia tytöltä näyttävästä Antista. Opas kertoi, että Anttia ei yhtään haitannut tyttönä esiintyminen. Hän saattoi poiketa jopa kyläkaupassa hame päällään.

Opas hoiti lapsiryhmän opastuksen ammattitaidolla. Hän esitti lapsille kysymyksiä teosten valo- ja värimaailmasta sekä arvuutteli mitä vuodenaikaa teoksissa elettiin. Lapset vastasivat kysymyksiin asiantuntevasti, ja varsinkin isommat lapset jaksoivat hyvin seurata opastusta.

Opastuksen jälkeen osa lapsista ehti vielä tutustua muihinkin avoinna oleviin näyttelyihin. Mielenkiintoinen tutustumiskohde oli myös taidekauppa, josta moni ostikin pieniä muistoja kotiin viemisiksi.

Lue lisää Järven lumo -näyttelystä: www.ateneum.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti