INFOTAULU

Tervetuloa aloittamaan Taidekoulun lukuvuotta 2020-2021!

Taidekoulun kokoontumisajat ja ryhmien tarkemmat tavoitteet löytyvät osoitteesta: www.somero-opisto.fi/kasvatus-ja-koulutus/somero-opisto/taidekoulu


torstai 8. maaliskuuta 2012

Kädet savessa

Syyslukukauden lopuksi kysyin oppilailta, mistä syksyn aikana tehdystä työstä tai tekniikasta he ovat pitäneet ja mitä he haluaisivat tehdä keväällä. Villapuserosta tuunattujen lapasten ja jääskrapan hanskan tekeminen oli ollut monen mielestä mukavaa.
Kevään suosikiksi nousivat keramiikkatyöt ja myös hiilellä piirtäminen. Kummankin ryhmän oppilaat olivat jo edellisenä vuonna tehneet kupin tai lautasen ja myös eläimiä savesta.

Käärmeitä, pupuja, siilejä
Valmentavien ryhmässä teimme valkoisesta fimo–massasta pieniä eläimiä, jotka maalattiin seuraavalla kerralla oikeiden eläinten värisiksi. Uudet eläimet laitetaan muovisten eläinten tilalle syksyllä luonnonmateriaaleista tehtyyn maastoon.  Maasto ja sen eläimet ovatkin olleet koko talven lasten kiinnostuksen kohteena ja eläimet ovat siellä vaellelleet paikasta toiseen.
Oma profiili saveen
Neljännen vuoden taidekoululaisten tehtävänä on oman profiilin muotoileminen savesta. Apuvälineenä käytettiin piirtoheitintä. Pareittain piirrettiin paperille silhuetti, jonka piirtoheittimen valo heijasti. Koska ”päästä” tuli aika suuri, sitä pienennettiin kopiokoneella.
Seuraavaksi kaulittiin punasavesta laatta ja sen päälle asetettiin paperista leikattu profiili. Muotoilutikuilla oli helppo veistää savea pois kuvan ulkopuolelta ja näin saatiin profiili koholle.
Hiusten, silmien ja suun muotoilussa olikin sitten haastetta. ”Kuinka nää mun hiukset oikeesti menee? Onks tää silmä nyt oikeessa kohdassa? Pitääks korvan näkyä?” Taitavasti erilaisia muotoilupuikkoja käyttäen oppilaat saivat tasaisen laatan muuttumaan omaksi kuvakseen.
Makkarasta kasvot
Toisen vuoden oppilaat tekivät myös muotokuvan savesta. Savi kaulittiin isolla kaulimella laataksi. Tässä vaiheessa pienten voimat eivät ihan riittäneet ja tarvittiin opettajan lisävoimaa. Savimakkaran teko sujuikin jo helpommin. Nuudelihiukset olivat kovasti suosiossa ja niitä tehtiin muotoilupuikoilla. Lopuksi makkarat painettiin kevyesti kaulimalla kiinni savilaattaan.
Vaikka varsinaiset työt tuehtiin puolessatoista tunnissa, kuluu savitöiden valmistuksessa paljon aikaa. Jotta työt kestäisivät, ne pitää polttaa keramiikkauunissa 800-1000 asteessa. Ennen polttamista töiden annetaan kuivua ainakin pari viikkoa.  Raakapolton jälkeen työt lasitetaan ja poltetaan taas uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti